Utställning!

Hejsan alla hundvänner!

Idag var det dags för årets 1:a utställning. Anmälde två jyckar till Forserums inofficiella.
Lite kul med de här utställningarna på Brukshunsklubbarna tycker jag.
Tog med mig min kompis i Nässjö, som hjälpreda och moraliskt stöd eftersom jag alltid blir lite nervös när jag ska ställa. Vilket faktiskt inte är av behov. Det vet jag men det hjälper inte.
Sagt och gjort, Lia, Chili och jag for iväg på morgonkvisten. Hämtade upp Eva som vanligt var jag en kvart för tidigt.
Med strålande sol och ett glatt humör for vi så vidare. Kom fram i god tid för att sätta upp tältet i blåsten, men det gick så småningom bra.
Så var det dags för Liah att träda in i ringen. Allt gick ganska bra tycker jag, förutom att det är lite svårt att få henne att "bara" trava. Hon tycker nämligen själv att man ska visa alla gångarter. Vi gick ur ringen med 1:a Hp, BIR.
Kritik som följer: Mkt trevlig tik, utm huvud o, uttryck, vackra ögon, ngt blekt pigment, utm bett, rastypisk överlinje, bra ben o, tassar, bra päls, rör sig stundvis väl.

På utställning i Forserum.  1:a, Hp, BIR, BIG 2:a   På utställning i Forserum.  1:a, Hp, BIR, BIG 2:a   På utställning i Forserum.  1:a, Hp, BIR, BIG 2:a

Så var det Chilis tur. Lite orolig var jag för att hon hela tiden skulle sätta sig ner när jag berömde henne, men det gick faktiskt väldigt bra. Hon gick runt i ringen som om hon aldrig gjort något annat, därav resultatet. 1: Hp, BIR även här.
Och så den finfina kritiken förståss: En trevlig tik, feminint huvud o, uttryck, bra ögon, korrekt bett, goda proportioner o, vinklar, rör sig käckt o, trevligt.

1:a HP, BIR, BIG 3:a på utställning i Forserum!    Chili 1:a HP, BIR, BIG 3:a på utställning i Forserum!    Chili 1:a HP, BIR, BIG 3:a på utställning i Forserum!

Så till gruppfinalen, hm... man kan ju inte visa två hundar i samma grupp, själv, hur löser vi detta. Jo, naturligtvis min hjälpreda får träda in. Tack Eva för att du alltid ställer upp.
Resultatet här blev Liah BIG 2:a och Chili BIG 3:a.

Sedan fikade vi lite och kollade på hundar både utanför och i ringarna.

Det var allt för denna gången, i morgon blir det Smålansstenar.

Dräktighetsrapport! Färgbilder och Svart/vitt!

Hejsan alla hundvänner!



Här ser ni Tilda 6 veckor o, 2 dagar in i dräktigheten.
Hon väger nu 9,2 kg och börjar nog tycka att det är lite jobbigt!
På promenad ska hon i alla fall fortfarande följa med. Hon accepterar inte att vara hemma, men hon är inte lika snabb som vanligt. Vill inte vara med på bus. Om det är någon som försöker busa med henne blir hon väldigt grinig och fräser ifrån. Hela hon utstrålar "Låt mig vara". Tycker otroligt mycket om magmassage. Jag har märkt att de gillar detta när de är dräktiga, så vi tar några små stunder med massage varje dag bara hon och jag!

Här ett urval av bilder jag tagit idag på promenaden!
1:a bilden alla fyra på samma!


   
Tilda i hög possition!       Calle                          Chili                           Liah & Tilda

Kom sedan på att det var länge sedan jag tog några bilder i svart/vitt!
Så här kommer dom.

  
Först ut Tilda!
  
Sedan kommer några på Chili
   
Och här kommer Liah. Flest bilder på henne för hon är så tacksam att plåta!

  
Och sist kommer två bilder med Calle och en med Liah och Chili!

   
Huvudbilder på Tilda, Calle, Chili och en lite närmre på Liah.
Visst är Calle och hans dotter väldigt lika varandra. Det tycker i alla fall jag.

Vi hadde verkligen en skön prommenad idag.

Det var allt för denna gången.
Ha en fin vecka!

Allmän rapport!

Hejsan alla hundvänner!
Lite allmänt om vad som händer här hos oss!
Tilda har nu gått fem veckor och det ÄR valpar på "G"!
Hon har tjocknat på väldeliga. Bara de tre senaste dagarna har hon blivit betydligt mera rund och go!
Vikten har ökat från 8 till 8,7 Kg vilket är exakt samma som förra dräktigheten, vid samma tidpunkt.
Jag har nu två preliminärt bokade valpar. Hoppas att det visar sig vara fina och bra hem för mina små. Det låter i alla fall bra när jag har pratat med dem! Ska bli kul att få träffa dem nån gång efter det att valparna blivit tre veckor.

Liah och jag har varit på spårkurs idag igen.
Nu skulle vi försvåra lite genom att lägga en vinkel (båge) i spåret och försöka att göra ett längre spår med glesare blodning. Men oj vad det är svårt att bedöma längd när man går i skogen med näsan i backen och blodar och snitslar.
Spåret blev dock längre än de tidigare. Sonny som gick med mig bedömde det till drygt 150 meter. Får nog träna på detta.
Han tyckte att Liah var duktig och spårnoga. Bra kritik alltså! Hon klarade "böjen galant och även vinden och den lite snåriga biten i lingon/blåbärsriset. Glesare bloddroppar var heller inget problem. Smidigast tycker hon dock att det är när skogen består av tall och mossa! Vindade upp klöven på långt håll idag.
Mattes duktiga lilla älskling!

De andra två jyckarna mår också bra! Alla hundarna tycker att det är skönt nu med bättre väder och varmare så de kan vara ute i trädgården mera och bara njuta!

Allt för denna gång, nu blir det klubbmöte på Attila!

Hej då!

Och här kommer trean!

Hejsan igen!
Nu duggar inläggen tätt må jag säga!

Vi skulle ju lägga två spår hemma innan nästa kurstillfälle så  nu är det Dax för spår igen.
Ut i skogen strax innan tolv, spåret lagt tio minuter över.
Idag har jag tänkt på allt, trodde jag ja! Man tycker att marken bredvid vägen ser alldeles ypperligt fin ut för spår på håll, men så visar det sig vara både snårigt och håligt när man lägger. Då är det dock för sent, bara att ta bästa möjliga väg framåt. Detta spår blir enligt min beräkning ca 130- 150 meter långt.

Spårupptag ca 10 min över två.
Idag har jag min kompis Maria med mig som hjälpreda att plocka snitslar och kolla lite hur det går.
Liah börjar lite tveksamt att spåra på grund av något svår och lite snårig terräng. Det blåser lite från höger, vinden har naturligtvis vänt sedan jag lade spåret.
Liah ligger lite till vänster om spåret på grund av vinden och att det är något mindre snårigt där. Jag ser att hon håller koll och nosar in i snårigheterna med jämna mellanrum, precis som om hon kollar att det är där spåret går. Hon är nog lite bekväm av sig den lilla loppan.
Sedan går spåret ner i en av håligheterna jag tidigare nämt, Liah blir tveksam och är på väg upp på min sida igen. Tänker då att jag ska hjälpa henne lite så jag hoppar ner i gropen och då fortsätter hon upp på rätt sida och följer spåret vidare. Sedan blir det enklare och mera öppen terräng, vinden fortfarande lite snett från sidan och Liah spårar nu mitt i spåret i maklig takt. Här är det ju av naturliga skäl lättare för henne som har så korta ben.
Sista delen blir återigen mera snårig vilket försvårar lite för henne igen, men hon löser även detta och hittar den goa klöven som hon tveksamt  tar när jag lossat den från trädet. Måste nog få upp motivationen på klöven lite mera. Sedan bär hon den ut till bilen.
Än en gång min duktiga lilla Liahfia! Mattes älskling!

Maria tyckte att hon var duktig.

Allt för nu och Hej då!

Spår nummer två!

Hejsan alla hundvänner!

Nu rullar det på må jag säga!
Vi skulle ju lägga två spår hemma innan nästa kurstillfälle så jag tänkte att det var lika bra att ta ett idag.
Detta skulle då bli Liah´s viltspår nummer två i ordningen!
Sagt och gjort, jag gick i väg klockan 11.15. spåret var lagt 11.25 denna gången med snitslar. Tänkte också motivera Liah extra mycket med massor av blod.
Spåret lades i blandskog med mycket mossa och vinden i ryggen. Det blev inget långt spår (ca 75 m) eftersom blodet tog slut för tidigt men det gjorde inte så mycket. Huvudsaken är att Liah inte hinner tycka att det blir tråkigt.
Hem och fixa lite innan spåret ska tas.
Klockan 13.05 sätter jag på Liah selen, sätter ner henne och går fram till spårupptaget. Blir lite mystisk och pratar lite med henne. Hämtar henne sedan och visar på. Liah nosar, tittar på mig och går en runda runt ett träd, jag väntar. Hon går tillbaka, nosar igen och går iväg mitt i spåret med nosen i backen, jag blir jätteglad och peppar henne. Vi spårar på i sakta mak ca 25-30 meter då vinden vänder och kommer från vänster, Liah tappar spåret lite och går upp i vind. Hon undrar vart doften tog vägen, vänder runt åt höger, över spåret  och gör en lov tillbaka, hittar spåret igen och fortsätter framåt. Efter ca 15-20 meter går hon ut till höger, är det vinden som spelar henne ett spratt igen mån tro? Japp, för hon går snabbt tillbaka mitt i spåret och avslutar med att spåra rakt mot klöven och tar den lite tveksamt. Jag peppar henne och leker lite. Då blir det kul, hon bär den med sig över åkern ända hem!


Duktig flicka, eller hur?



Sedan är det dags för prommis med de andra hundarna, Liah får också följa med naturligtvis!
Tilda får gå lös hela vägen. Hon sköter sig galant, håller koll vart jag är och lyssnar hela tiden på mig!
Inga rymligar idag, alla skötte sig superfint!
Jag tog även lite fina bilder i skogen på mina älsklingar.

   
  

Allt för denna gång!

Frisk luft i massor och så viltspår!

Hejsan alla hundvänner!

Nu så var det avklarat! Liahs första kursdag på viltspår.
Allt avlöpte finemang med start inne i klubbstugan på Brukshundsklubben Attila.
Vi gick igenom hur man lägger upp ett blodspår, sedan fick vi se en av ledarna lägga ett kort spår till sin labbe Castor.

Därefter bar det av ut i skogen för att lägga var sitt spår, vilket inte är så lätt som man kan tro! Det är mycket att hålla reda på. Klöven, blodet, snittslarna, hur och vart man går. Man börjar med ett uppstamp och droppar lite blod, sedan går man framåt, droppar blodet ofta i spåret och eftersom man ju inte vill ha blod överallt så kollar man neråt hela tiden. Vart är man då på väg, ju helt ur kurs. Försöker räta upp sig och gå åt det hållet man blivit anvisad. Släpa klöven droppa blodet hålla kursen hmmm....! Har nog glömt nått, ja just det snitslarna var det ju också. Nåväl spåret är ju nästan klart, så jag sätter en på slutet. Binder fast klöven och går tillbaka.

Efter det blev det lite fikapaus. Sedan fick vi se Castor och Britt gå sitt lilla spår vid klubbstugan. Vilket gick alldeles galant. Här pratades det även om vikten att sköta om sin utrustning så att man inte står där med en ihoptrasslad lina när man ska göra ett riktigt eftersök. Sonny visade hur man lindar upp spårlinan så det blir lätt att slänga ut den utan trassel när man ska ha den nästa gång.

Åter ut i skogen till våra spår som nu legat en stund. Liah och jag fick med oss en av ledarna och en annan kille att gå efter oss vilket var tur eftersom jag ju glömt att snitsla mitt spår. De var väldigt duktiga på att se vart jag droppat blodet men de är ju vana.
Så till hur det gick för Liah. Hon började lite tveksamt vid uppsparket, slickade lite misstänksamt på blodet, satte sig ner och tittade på mig. Matte vad ska vi göra nu då? Tycktes hon fråga. Väntar ut henne lite, går lite framåt för att hjälpa henne lite på traven. Sedan tassar hon på lite tvekande och sakta framåt men det går i alla fall framåt!
Då säger Göran att detta blir nog en spårnoga hund så småningom. Då blir matte glad, peppar ytterligare lite på Liah som då fortsätter spårandet. Killen som går med oss håller koll på blodet så vi inte kommer alldeles ur kurs. Men konstigt nog så gör vi inte det ändå, Liah är duktig men lite tveksam. Cirka 25 meter från slutet stannar hon upp, vänder om lite och kollar spåret tillbaka. Vädrar i luften och lyssnar upp åt vägen där de andra hundarna skäller. Matte får peppa lite till så går hon tillbaka och vidare i spåret. Får så upp mera doft i näsan, vad kan detta vara? Hon blir nog lite nyfiken det lilla trollet. Kommer så fram och hittar en klöv som hon försiktigt tar i munnen. Matte blir glad och peppar på igen. Då tycker Liah att det är riktigt kul och spännande, bär sedan klöven nästan hela vägen tillbaka.

Detta tycker jag var en väldigt bra start för Liahs viltspår-karriär! Det var ju trots allt första gången!

Det var allt för denna gång!

Nytt på hemmafronten!

Hejsan alla hundvänner!

Tror definitivt att Tilda är dräktig nu!
Hon är fruktansvärt inställsam, pratig och kelsjuk. Likadan som hon varit vid de tidigare dräktigheterna.
Hon är även tröttare, man ser att hon tar alla tillfällen i akt att vila sig på.
Men hon missar inget heller må ni tro. Vakar på allt och alla så hon inte missar något godis eller så.
Tilda är så rolig att ha här hemma, hon ger en alltid ett tillfälle att skratta. Hon är mattes lilla pajas!

Lite nyheter om Liah- Hon är anmäld till en viltspårkurs.
Vi börjar på lördag. Det ska bli spännande då jag aldrig provat på detta tidigare.
Jag har bara läst lite om hur det går till. Tror att det kommer passa denna lilla dam.
Hon är ju väldigt nosig när vi är ute och går!
Rapport om detta kommer efter första kurstillfället, då vet jag mera.

Calle, Chili och Liah var på lite rymmarstråt idag vilket inte gjorde mig glad!
Calle kom först tillbaks, sedan Liah lortig som en gris. Sedan dröjde det en stund innan Chili kom.
Vad göra med detta lilla bustroll?! Det blir till att hårdträna!
Det var allt för denna gången.

Ha det gott alla hundvänner!

RSS 2.0